Ongewenste hanen, wat zijn de oplossingen?

In de loop van het broedseizoen krijg ik soms meerdere keren per week de vraag of ik een plekje weet voor hanen. Of dat mensen ze bij mij kunnen brengen. Daarom schrijf ik deze blog met een aantal tips en trics!

Hanen voorkomen

Je kunt het hebben van te veel hanen ook voorkomen. Wil je absoluut geen hanen hebben of wil je niet hanen hebben waar je een plekje voor moet zoeken, broed dan geen eieren uit maar koop hennetjes. Alleen zo voorkom je dat je met hanen blijft zitten. Ook kun je tijdens het broeden de In Ovo methode gebruiken, zo laat je alleen de eieren waar hennen in zitten uitkomen.

Weet wat je koopt

Door bijvoorbeeld bij zijdehoenders DNA gesekste hennen te kopen weet je wat je koopt, zo krijg je een 99,9% garantie op hennen en zul je niet met ongewenste hanen blijven zitten. Mijn advies is koop geen cloaca gesekste zijdehoenders, helaas gaat het bij deze methode van geslachtsbepaling nog te vaak mis bij zijdehoenders. Bij andere rassen zoals Cochin en Brahma gaat dit vaak beter, maar vraag altijd waar de geslachtsbepaling word gedaan. Er zijn namelijk maar weinig mensen die dit goed kunnen. Hierdoor blijf je soms alsnog met ongewenste haantjes zitten.

Laat je ook niet misleiden, helaas worden er op marktplaats veel hanen als hennen verkocht of soms zelfs gratis weggeven. Er staat ook vaak bij ‘geslacht onbekend’ terwijl ik dan al duidelijk kan zien dat het om alleen maar hanen gaat. Of de verkoper zich hier van bewust is weet je natuurlijk nooit maar zorg er voor dat je weet wat je koopt. Of betaal liever wat meer bij een goede (hobby) fokker dan weet je wat je in huis haalt.

Bedenk voor je begint

Natuurlijk blijft het leuk om zelf eieren uit te broeden of goedkoper ongesekst kuikens aan te schaffen. Maar bedenk dan van te voren alvast wat je met de haantjes gaat doen. Je kunt eventueel vast mensen contacten om alvast een afspraak te maken waar je jouw haantjes heen mag brengen.

Oplossingen voor hanen

Heb je nu eenmaal overtollige hanen en wil je ze graag kwijt dan heb je misschien wat aan onderstaande opties:

Verkoop

Het mooiste is natuurlijk om jou uitgebroede of aangekochte hanen weer te verkopen. Houd hiervoor rekening met de volgenden punten. Schaf broedeieren en of kuikens aan bij een (hobby) fokker met kwalitatief goede dieren. Deze zijn een stuk beter te verkopen dan hanen die niet correct/geschikt zijn voor de fok. De meeste mensen die een haan kopen zullen deze in willen zetten voor de fokkerij. Hanen verkopen vaak het beste wanneer ze (jong) volwassen zijn, pas dan is goed te beoordelen of ze geschikt zijn voor de fok. Houd hier dus ook rekening mee, heb je bijvoorbeeld een plek waar je de hanen tot deze tijd kunt houden zonder dat ze voor overlast zorgen.

Kies je voor het verkopen van hanen maak dan goede foto’s en plaats ze met de juiste informatie. Vraag eventueel aan de (hobby) fokker welke kleur haan het is mocht je dit zelf niet weten. Zo vind je sneller een liefhebber die opzoek is. Omschrijf ook de fokwaarden van de haan, heeft hij een goede kam, tenen, veren etc. Zo is hij aantrekkelijker voor fokkers. Je kunt hanen plaatsen op marktplaats of Facebook, in bijvoorbeeld de groep ‘haantje zoekt baantje’ en ‘geef haantjes een kans! NL en BE’.

Slacht

Er zijn meer zelfvoorzienende mensen dan je denkt, zij fokken de hanen op en slachten ze zelf of laten ze vervolgens slachten. Mocht je zelf de ruimte hebben kun je hiervoor kiezen en ze eventueel bij een poelier laten slachten. Maar je kan ook opzoek gaan naar iemand die jou hanen graag zou willen hebben om ze vervolgens op te fokken voor eigen vlees. De hanen hebben zo een beter leven gehad dan de kip die je in de supermarkt koopt.

Voeding

Ook kun je jouw haantjes aanbieden aan mensen die ze gebruiken voor voeding voor hun eigen dieren. Denk hierbij aan roofvogels of reptielen, deze mensen moeten anders hun voeding kopen. Zoek bij jou in de buurt naar bedrijven of particulieren die deze dieren hebben en vraag ze of ze belang hebben bij haantjes.

Hoe ga ik te werk?

Wanneer mijn klanten mij vragen wat ik met alle hanen doe dan ben ik daar altijd heel open en eerlijk in. Ik heb een fijne samenwerking met 2 valkeniers die bij mij de haantjes afnemen. Zo kunnen zij hun werk met de roofvogels voortzetten zonder dat ze eendagskuikens uit de fabriek moeten kopen. En kan ik hennen blijven aanbieden zonder dat ik hanen moet afmaken/‘weggooien’. Zo is de cirkel weer rond! Tevens worden de haantjes door de valkeniers op een juiste manier bedwelmd en ingeslapen. Maar daarnaast fok ik ook veel geschikte hanen om weer verder mee te fokken. Daarom houd ik de meest fok geschikte hanen aan om te verkopen of om weer voor eigen fok te gebruiken.

Helaas neem ik nooit hanen terug wegens gezondheidsrisico’s van onze eigen dieren.

Stuur gerust een appje! :)