Beste klant,

Vanaf nu betaal je bij een bestelling boven de €65,- geen verzendkosten! Vink bij het afrekenen het vakje gratis verzending aan en de verzendkosten worden automatisch verrekend. Veel shop plezier.

Liefs,
Rika🙋🏼‍♀️

Van kuiken naar kip

Heb je kuikens aangeschaft? Gefeliciteerd met je gezinsuitbreiding 😉 Hier lees je alles over waar je op moet letten de aankomende maanden.

Super leuk dat je kuikens hebt of wilt aanschaffen! En heel goed dat jij je inleest over wat er allemaal bij komt kijken. Wij verkopen al jaren kuikens en adviseren daarbij graag de klanten over de verdere verzorging.

Aanschaf

Het begint bij de aanschaf, de kuikens die je bij ons koopt zijn minimaal 3 dagen oud. Dit doen wij omdat de kuikens zo de eerste paar dagen kunnen wennen aan de nieuwe omgeving nadat ze uit de broedmachine zijn gekomen. Je komt dus bij ons langs en zoekt natuurlijk de allermooiste en liefste kuikens uit. Al onze kuikens zijn handtam en worden met veel aandacht grootgebracht, hier besteden wij veel tijd aan omdat wij het belangrijk vinden dat ze van jongs af aan kunnen wennen aan mensen. Zo krijg je de tamste kippen!

Nadat jij jouw kuikens hebt uitgekozen neem je ze mee naar huis, dit kan in een eigen reismandje of in een doosje van ons. Beide is helemaal prima, let er alleen wel op dat je de airco in de auto niet aan zet vanwege tocht. In de koudere maanden kun je het beste samen met iemand komen zodat diegene de kuikens op schoot kan houden. Ze moeten natuurlijk warm blijven en ze vinden warmte van onze handen eigenlijk het allerlekkerste. Je kunt dan dus bijvoorbeeld als bijrijder het doosje op schoot houden en je handen er bij insteken. Je zult merken dat ze al snel jouw handen gaan opzoeken om tegenaan te liggen en dan vallen ze binnen no time in slaap. Moet je wat verder rijden en ben je alleen? Neem dan bijvoorbeeld een kruik mee, dit kan ook gewoon een flesje zijn die je bij ons vult met warm water.

En natuurlijk heb je wat benodigdheden nodig om ze te houden. Naast een verblijf (bijvoorbeeld een konijnenkooi) heb je onderstaande producten ook nodig. Dit kun je eventueel. bij ons in een pakket kopen of los wanneer je bijvoorbeeld al het een en ander hebt.

Thuiskomst

Wanneer je thuiskomt is het belangrijk dat je als eerst het warmteplaatje of de lamp aan doet. Ze zijn in principe binnen 5 a 10 minuten warm. Kom je thuis zet de kuikens dan na het opwarmen onder de plaat of lamp en laat ze rustig wennen. Ze hebben een hele rit achter de rug dus het is belangrijk dat je ze eerst rust geeft. Ze zijn natuurlijk nog super jong en hebben veel slaap nodig zodat ze goed kunnen groeien en ontwikkelen. Je kunt ze gerust dagelijks even uit de kooi halen om ze tam te houden. Hoeven ze voor jou niet tam te zijn dan is dat natuurlijk ook goed.

Geef ze altijd kalk vrij water de eerste 3 weken, de darmen zijn nog niet volledig ontwikkeld en daardoor kunnen ze niet goed tegen kalk. Hier kunnen ze dunne ontlasting van krijgen wat dan weer aan hun dons kan blijven plakken. Kalkvrij water is bijvoorbeeld regenwater of flessenwater uit de winkel. Geef ze daarnaast onbeperkt kuikenkruimel en na een week of 2/3 mogen ze ook af en toe meelwormen en larven als tussendoortje! Dit vinden ze heerlijk en hier krijg je ze nog tammer mee. Ze zullen het eerst moeten leren eten, maar wanneer ze het eenmaal weten vliegen ze op je af. Geef nooit te veel, het blijft een extraatje.

Ontwikkeling

Het is erg goed voor kuikens om te kunnen springen en klimmen, hierdoor ontwikkelen ze sterke spieren en botten. Laat ze dus gewoon op het warmteplaatje spingen of zet een stronk hout in de kooi waar ze op kunnen gaan. Wij geven ze de eerste 14 dagen coccidioses door het drinkwater, dit doen wij omdat dit doodsoorzaak nummer 1 is onder kuikens. Door dit natuurlijke middel te geven, geef je kuikens een goede start! Natuurlijk ben je niet verplicht om dit ook aan te schaffen en te blijven geven.

De kuikens groeien erg snel, zet daarom af en toe de warmteplaat of lamp iets hoger. Je merkt vanzelf aan de kuikens of ze het koud hebben, ze gaan dan onder de plaat of lamp staan. Hebben ze het te warm en staat de plaat/lamp te laag dan gaan ze er niet meer onder maar er (net) buiten liggen. Pas wanneer ze geen dons meer hebben kunnen ze zonder warmtelamp of plaat en kunnen ze mits de buiten temperaturen hoog genoeg zijn naar buiten. Vraag ons gerust als je twijfelt!

Naar buiten

Op een gegeven moment zijn ze dus hun dons verloren en klaar om naar buiten te gaan, laat ze wel eerst binnen zonder plaat of lamp wennen aan de temperaturen zodat ze niet ineens van een hele warme omgeving naar een koude buitentemperatuur gaan. Wanneer je ze overzet naar buiten zullen ze meestal niet direct begrijpen dat ze wanneer het donker word in het nachthok moeten gaan. Je zult ze dus de eerste dagen en soms weken elke avond in het nachthok moeten plaatsen. Sla dit nooit over! Je hoeft ze maar 1x vergeten op te sluiten en het is te laat… Ze zijn dan een makkelijke prooi voor bijvoorbeeld steenmarters en vossen. Maar onderschat ook ratten en egels niet.

Om het hok goed voor te bereiden voor de jonge kippen kun je het beste het nachthok insmeren met bloedluis gel. Bloedluis gaat in alle naden en kieren zitten en dit wil je zo veel mogelijk voorkomen. Daarnaast raden wij (breker) zand aan in het nachthok, hier kun je met een kattenbak schepje makkelijk de poepjes uithalen en hier gaan geen luizen en mijten in zitten. Ook moet je buiten natuurlijk een voer en drinkbak ophangen.

Wanneer ze eenmaal buiten zijn, zijn ze oud genoeg om ook ander voedsel te eten. Zoals bijvoorbeeld sla, andijvie en andere groenten en fruit. Geef het wel fijngesneden om een kropverstopping te voorkomen. En geef nooit te veel omdat er vaak veel vocht in zit wat voor dunne ontlasting kan zorgen.

Ook kunnen ze vanaf nu wormen krijgen, houd symptomen zoals diarree, minder eetlust, bol zitten goed in de gaten. Vermoed je wormen of wil je periodiek een controle doen, komt dan langs voor een mestonderzoek. Dan ben je zeker over de gezondheid van jouw kippen. Hebben ze wormen? Dit kun je soms zelfs in de mest zien, behandel ze dan met ontwormer. Dit mag met dit middel ook preventief!

Vanaf nu kun je ze ook grit aanbieden, hier zit veel calcium in wat ze nodig zijn voor het aanmaken van eierschalen. Ook is maagkiezel belangrijk voor kippen, dit helpt de kip bij het verteren van hun voedsel.

15 a 20 weken

Wanneer ze 15 a 20 weken zijn mogen ze over op legkorrel voor volwassen kippen! Ook zijn de hennen bijna groot genoeg om een ei te leggen. Wat je het beste kunt doen om dit te stimuleren is een nep ei in het legnest plaatsen. Zo leren ze gelijk waar ze hun ei moeten leggen en zullen ze dit ook eerder doen. Mits ze minimaal 12/13 uren licht per dag hebben, is het al einde zomer en heb je geen verlichting in jouw nachthok dan zullen ze pas volgend jaar hun eerste ei gaan leggen.

Stuur gerust een appje! :)