Beste klant,

Vanaf nu betaal je bij een bestelling boven de €65,- geen verzendkosten! Vink bij het afrekenen het vakje gratis verzending aan en de verzendkosten worden automatisch verrekend. Veel shop plezier.

Liefs,
Rika🙋🏼‍♀️

Ziektes

Er zijn natuurlijk veel verschillende ziektes, wij bespreken de meest voorkomende en een aantal waar wij zelf ervaring mee hebben.

Wormen

Er zijn verschillende meningen over ontwormen, bij te vaak ontwormen kan het zijn dat de kippen resistent worden en het middel niet meer zal weken wanneer het nodig is maar bij te laat ontwormen kunnen ze erg ziek raken. Wij ontwormen met een natuurlijk ontwormingsmiddel, zo kunnen de kippen niet resistent worden en worden ook de goede darm bacteriën niet gedood.

Wij ontwormen niet preventief, maar dat komt omdat wij de mest van de kippen zelf onderzoeken op wormen, op basis daar van ontwormen wij onze kippen. Het is wel belangrijk dat je er vroeg bij bent omdat wormen de kippen van binnen erg kunnen beschadigen. Vermoed je een besmetting kom dan gerust langs voor een mestonderzoek, of bestel een mestonderzoek en verzend de mest naar ons. Ook kun je er voor kiezen om dit eens per kwartaal of halfjaar te doen.

De symptomen van wormen kunnen zijn:
– mager worden
– dunne ontlasting (vieze kont)
– bol zitten
– minder actief

wormen bij kippen

Kalkpoten

Kalkpoten bij kippen ontstaan door mijten, dit kun je voorkomen door het hok goed schoon te houden. Mijten komen graag op vochtige plekken dus houd alles goed droog en schoon. Wij hebben het nog nooit bij de kippen gehad maar mocht je ze zien dan kun je dit behandelen met mijt & luis en aluminium spray.

Coccidiose

Coccidiose is een darm parasiet en komt bij kuikens tot 8 weken oud het meest voor, het is erg besmettelijk dus herkennen en behandelen is erg belangrijk! Je kunt het herkennen aan rode, bloederige mest en het bol zitten en suf worden van kuikens. Om het te voorkomen is hygiëne erg belangrijk en het hok ontsmetten voor de volgende kuikens komen is ook verstandig, verder is het altijd belangrijk om de hokken droog te houden. Dus op tijd schoonmaken en fris houden voorkomt een hoop ziektes en problemen, daarnaast kun je jouw kuikens een goede start geven met coccidioses.

Marek

De ziekte van Marek is een virusziekte die voornamelijk voorkomt bij kuikens. De ziekte is zeer besmettelijk en word overgedragen van de ouder dieren op de kuikens. Maar is ook over te dragen van ingeënte kippen/kuikens op kippen/kuikens die dit niet zijn. De kuikens vertonen verlammingsverschijnselen en eigenlijk is er geen behandeling meer voor ze. Vaak zie je dat ze één poot zullen strekken en geen balans meer krijgen. Weer is hygiëne belangrijk om het te voorkomen. Gelukkig komt deze ziekte erg weinig voor, er word vaak wel geroepen dat een kip die moeilijk loopt of wankelt marek heeft maar in de meeste gevallen is er wat anders aan de hand. Zoals botontkalking, een gebrek aan vitaminen of andere onderliggende ziektes.

Krop verstopping

Februari 2023 hebben wij voor het eerst een kip gehad met een krop verstopping. Wij hadden munt gevoerd alleen dit was helaas toch niet klein genoeg. Het is zich gaan ophopen tot een grote harde prop in de krop. Wat wij hebben gedaan is de krop goed masseren zodat de prop kleiner word, het overige voer hebben wij doormiddel van braken uit de kip gekregen, dit liep door de prop niet meer verder het lichaam in. De prop loste helaas niet zelf op en wij kregen het ook niet veel kleiner, na 3 dagen is het gelukt om de prop iets kleiner te maken en verder het lichaam in de krijgen en zo is het toch goed verteerd.

Omdat de prop er lang heeft gezeten zijn er veel zuren in de krop gekomen waar snel bacteriën bij komen, om dit te behandelen hebben wij infectie weg toegediend. De hen heeft de dag er na pas een klein beetje voer gehad en dit hebben we in een paar dagen langzaam opgebouwd. Op dag 6 was de hen weer helemaal fit en kon ze weer terug bij de groep, na 1 dag had ze haar eerste ei alweer gelegd dus eind goed al goed.

Een krop verstopping kun je voorkomen door jouw kippen groente en fruit te geven wat of fijngesneden is, of bijvoorbeeld een volledige krop sla in een ruif zodat ze zelf kleine hoeveelheden kunnen afpikken. Geef kippen ook nooit gemaaid gras, dit kan zich ook ophopen in de krop.

Je herkent een kropverstopping door in de ochtend de krop van de kip te voelen. Zit deze nog vol of zit er nog iets in dan is dit niet in de afgelopen nacht verteerd en spreken we van een krop verstopping.

Windei

Een windei is een ei waar geen kalkschaal omheen zit, dit kan komen doordat de hen een tekort aan calcium heeft. Het is belangrijk dat je kippen grit geeft om dit te voorkomen. Ook geven wij af en toe calcium plus in het hoog seizoen om een windei te voorkomen. Zelf hebben wij nog nooit een windei bij een van onze kippen gehad.

Windei - kippenei - ei zonder schaal

Snot (luchtweginfectie)

Helaas komt snot vaak voor bij kippen, het is ook erg besmettelijk dus behandel gelijk al jou kippen. De symptomen van snot zijn: belletjes in de ogen of zelfs dichte ogen, hoesten/niezen, moeilijk ademhalen en wanneer ze al aardig ziek zijn zullen ze ook minder eten en gaan ze hard achteruit. Behandel daarom zo snel mogelijk met snot & slijm.

IB (infectieuze bronchitis)

Ib is een virusziekte die snel tot uiting komt, meestal binnen 24 tot 48 uur. Je zult merken dat jouw kip dezelfde symptomen als bij snot heeft, alleen zit dit virus in de eileider en eierstokken, hierdoor gaat een hen vaak vreemde eieren leggen. Het is helaas niet te genezen dus voorkomen is extra belangrijk! Dit doe je door de weerstand van jouw kip optimaal te ondersteunen door af en toe vitaminen door het water te doen.

Pokken

Pokken kun je herkennen aan wrat achtige bultjes op de kam van jouw kip. Het word vaak verward met wondjes en vuil op de kam dus kijk goed naar blaasjes. En twijfel je, stuur ons dan gerust een foto door dan kijken wij met jou mee! Pokken behandel je door de kippen infectie weg te geven door het drinkwater. Dit in combinatie met betadine zalf op de kam, smeer dit pas op avond er op zodat de kippen overdag niet aan de plekjes zullen pikken. Pokken zijn besmettelijk voor andere kippen dus behandel de hele groep met de infectie weg.

Op de eerste foto zie je een hanenkam met kleine wondjes en modder, dit zijn dus geen pokken. Op de tweede foto zie je een hen met wratjes op de kam, dit zijn pokken.

Stuur gerust een appje! :)