Kamdoorns bij zijdehoenders – een veel besproken onderwerp onder fokkers

Kamdoorns, iets wat de laatste jaren best wel onder de loep ligt. Waar het voorheen minder vaak besproken werd, of minder op gecontroleerd werd. Is het nu vaak een discussie in verschillende groepen en word het veel meer uitgeselecteerd. Maar wat zijn kamdoorns eigenlijk?

Hoe zien kamdoorns er uit

Kamdoorns komen er in verschillende vormen en maten, bij kuikens zijn ze vaak al wel te zien maar je moet soms even heel goed kijken. Hoe ouder de kip word hoe groter de kam en dus ook de doorns worden. We noemen het kamdoorns omdat het kleine stekeltjes zijn die aan de kam vast zit, de doorns zitten bijna altijd helemaal aan het einde van de kam. Dus bovenop de kam, meestal bij volwassen kippen verstopt onder alle veren op de kuif. Hierdoor vallen ze ook niet gelijk op en moet je meestal de kuif heel goed naar achter drukken wil je ze ontdekken. Zowel hennen als hanen kunnen kamdoorns hebben. Op onderstaande foto’s zie je de kamdoorns bij zijdehoenders van verschillende leeftijden, van jong naar oud.

Oorsprong kamdoorns

Kamdoorns komen veel voor bij zijdehoenders, dit omdat dit ras een walnootkam heeft die ontstaan is uit voorouders met een rozekam en erwtenkam. De laatste twee hebben dan ook puntjes/stekels op de kam. Ook zien we ze veel bij de kleurslag mottled en bij zijdehoenders met gladde veren of nakomelingen hiervan. Dit omdat deze van oorsprong gefokt zijn met andere kippen rassen die ook geen walnoot kam hadden.

Enkele tientallen jaren terug waren de kamdoorns nog niet een ‘minpunt’ bij de zijdehoenders. Dit omdat onder andere uit onderzoek is gebleken dat hoe groter de kam/doorns hoe beter de vruchtbaarheid van de haan. Pas rond het jaar 2000 werden kamdoorns minder gewenst, in Duitsland was dit al veel eerder. Nu in het jaar 2024 zijn kamdoorns niet meer gewenst door fokkers, het word gezien als een kamfout. Er word nu gestreefd naar een walnootkam zonder doorns die een gleuf mag hebben. Zie onderstaande foto’s, dit zijn 3 hanen met correcte kam. De een groter dan de ander, maar allen zonder doorns en met gleuf. De middelste haan is nog jong en heeft inmiddels een grotere kam.

Wel of niet er mee fokken

Mijn advies is altijd om niet te fokken met een hen of haan met kamdoorns. Het word gezien als een ‘fout’ en dit wil je natuurlijk niet doorfokken of in stand houden. Uiteraard zijn er fokkers die adviseren om bijvoorbeeld bij een hen met kamdoorns een goede haan te zetten en er zo toch een aantal goede dieren uit te krijgen zonder kamdoorns. Maar zelf doe ik dit niet, alle hennen en hanen met kamdoorns worden dus verkocht. Ze zijn net zo gezond als kippen met een correcte kam dus deze worden verkocht aan hobby houders die niet willen fokken. Helaas betekend dit niet dat wij nooit kuikens hebben met kamdoorns. Ook uit een combinatie van hennen en hanen zondere deze doorns kunnen kuikens komen met kamdoorns. Dit heeft allemaal te maken met de genen van de voorouders.

Stuur gerust een appje! :)