Beste klant,
Vanaf nu betaal je bij een bestelling boven de €65,- geen verzendkosten! Vink bij het afrekenen het vakje gratis verzending aan en de verzendkosten worden automatisch verrekend. Veel shop plezier.
Liefs,
Rika🙋🏼♀️
Beste klant,
Vanaf nu betaal je bij een bestelling boven de €65,- geen verzendkosten! Vink bij het afrekenen het vakje gratis verzending aan en de verzendkosten worden automatisch verrekend. Veel shop plezier.
Liefs,
Rika🙋🏼♀️
Broedse hennen.. de een kan niet wachten tot de eerste weer broeds is om er vervolgens eitjes onder te leggen. En de ander heeft er 5 tegelijk broeds en kan niet wachten tot ze er mee stoppen 😉
Een broedse hen herken je voornamelijk door haar gedrag. Ze zal veel meer te vinden zijn in de legnesten of vind misschien zelfs een fijn plekje in de tuin waar ze stiekem gaat zitten. Ze zal eitjes onder haar gaan verzamelen en wanneer je in de buurt komt laat ze duidelijk merken dat je van haar af moet blijven. Ze zal de eitjes beschermen en een apart geluid gaan maken, ze maakt zich groot als je haar wil aaien of pakken en kan zelfs gaan pikken.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de hen eieren te laten uitbroeden, laat je haar op haar eigen eieren zitten dan moet je natuurlijk wel een haan bij jouw kippen hebben lopen voor bevruchte eieren. Maar ook dan is er nog geen zekerheid, oudere hanen bevruchten bijvoorbeeld al een stuk minder dan jongere hanen. Ook kun je er voor kiezen om broedeieren te koppen bij een (hobby) fokker, om zo nieuw bloed aan jouw toom met kippen toe te voegen. Houd er wel altijd rekening mee dat een groot deel van de uitgekomen kuikens hanen zijn. Bedenk dus goed van te voren wat je uiteindelijk met de kuikens wil gaan doen.
Het is belangrijk dat de hen op een veilige en comfortabele plek zit. Het liefst apart van de andere kippen zodat ze niet gestoord word. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een apart hok of kooi. Hier kan ze ongestoord haar gang gaan. Als bodembedekking adviseer ik hennepvezel, dit absorbeert goed en is comfortabel voor de hen en de kuikens. Gebruik zeker geen stro, hier kan bloedluis makkelijk in gaan zitten, en deze wil je absoluut niet bij jouw broedse hen in de buurt hebben. Ze is immers een makkelijke prooi nu ze veel op een dezelfde plek zit. En geef haar uiteraard vers water en voldoende voer, dit mag al kuiken voeding zijn vanaf week 2. Zo krijgt ze vast wat goede extra voedingsstoffen binnen tijdens de broedperiode. Ook zal ze af toe even van de eieren af gaan om te mesten en ze neemt graag even een zandbad. Je kunt de hen eventueel ook ondersteunen met multivitamine door haar drinkwater en af en toe wat lekkere meelwormen of larven. Op dag 7 kun je met de meeste zekerheid de eieren schouwen, haal de onbevruchte eieren altijd weg. Deze kunnen gaan rotten en knappen, ook kunnen de bacteriën de overige eieren slecht beïnvloeden. Na zo’n 21 dagen zullen de kuikens uitkomen, soms iets eerder soms iets later. Kijk er dus niet raar van op dat er opeens al wat onder haar piept of dat ze 2 dagen ‘over tijd’ is ;). De hen zal wanneer alle eieren uitgekomen zijn op een gegeven moment van het nest gaan en met de kuikens op pad gaan.
Heb je bijvoorbeeld zijdehoenders dan herken je het vast dat ze soms allemaal tegelijk broeds zijn, ze steken elkaar zelfs aan. Of dat ze om de 2/3 weken opnieuw broeds raken. Wil je geen kuikens of heb je meerdere tegelijk broeds dan kun je er het beste voor kiezen om ze broeds af te maken. De reden hiervoor is voornamelijk omdat het voor de hen niet gezond is om weken achter elkaar te broeden. En dan ook nog zonder resultaat, ze broeden namelijk gewoon door ook al zitten er geen eieren onder of komen er geen kuikens uit. Dit kunnen ze zo maanden volhouden en langzaam maar zeker zullen ze verzwakken en soms zelfs zo erg vermageren en uitdrogen dat ze het niet overleven. Dit laatste klinkt overdreven maar helaas gebeurt het wel. Wil je voorkomen dat ze broeds raken? Gebruik dan nest matjes, hier leggen ze graag hun eitje op maar vinden ze niet comfortabel genoeg om op te broeden. Uiteraard zijn er uitzonderingen en hardnekkig broedse hennen ;). Ook kun je het beste zo snel/vaak mogelijk de eitjes rapen, zo stimuleer je de hen niet om op de eitjes die er nog liggen te gaan zitten.
Er zijn tal van methodes te lezen op internet, sociale media of je hebt het gehoord van de opa van een vriend 😉 Denk bijvoorbeeld aan het op de kop hangen in een zak, met de buik in koud water dopen, donker onder een speciekuip zetten etc. Sommige methodes klinken best heftig, de methodes zullen vast eens gewerkt hebben maar ik denk dat we allemaal ook het beste voor onze hennen willen. Ik gebruik daarom de bench methode, uiteindelijk komt alles op hetzelfde neer. Je maakt het de hen niet comfortabel om te gaan broeden. Je plaatst een Bech zonder bodem zodat de hen er niet lekker in kan gaan zitten nestelen en niet snel warmte onder zicht voelt. Zet hem bijvoorbeeld in de schuur, op een droge en tocht vrije plek. Uiteraard bied je haar wel voer en water aan, in bijvoorbeeld onze grit bakjes. Zo houd je haar 1 tot soms 2/3 dagen apart of langer als dit nodig is. Het is namelijk per hen verschillend en ook heeft het te maken met het aantal dagen dat ze al broeds je. Wees er zo snel mogelijk bij! Ik houd vaak de dagen dat ze al broeds is aan +1, dus stel ze zit nu 2 dagen te broeden in het hok dan houd ik haar minimaal 3 dagen in de bench. Je merkt het vaak aan de mest wanneer ze weer meer rondwandelen, eerst is het 1 grote stinkende mest bult per dag en daarna weer meerdere kleine bultjes. Ook zal ze niet meer haar veren uitzetten als je in de buurt komt.
Ik hoop dat je zo wat meer duidelijkheid hebt gekregen over broedse hennen, heb je nog vragen dan mag je mij altijd even een appje sturen 😉