Beste klant,

Vanaf nu betaal je bij een bestelling boven de €65,- geen verzendkosten! Vink bij het afrekenen het vakje gratis verzending aan en de verzendkosten worden automatisch verrekend. Veel shop plezier.

Liefs,
Rika🙋🏼‍♀️

Een hanenscheet, wat is dat eigenlijk?

Misschien heb je het wel eens gevonden in jouw kippenhok. Een heel klein, vaak rond eitje, een hanenscheet! Als je hem open maakt zit er vaak geen dooier in, enkel eiwit. Maar wat is een hanenscheet nu eigenlijk en waarom leggen hennen zo’n gek eitje?

Waarom leggen hennen een hanenscheet

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hen een klein eitje legt. De meest voorkomende is een eerste of laatste ei in de cyclus van een hen. Het eerste ei vaak omdat de hormonen en de voortplantingscyclus nog niet volledig gevormd zijn en goed werken. Maar ook aan het eind van het jaar of aan het eind van een leg periode (of bij oudere hennen) kan er een hanenscheet ontstaan. Dit om dat de hormoonproductie afneemt en zo de cyclus stopt. Ook kan het soms een gevolg van stress zijn, wel zie je dan vaker in de week/maand meerdere kleine eitjes. En soms is er gewoon een foutje tijdens de productie en is er niet op tijd een dooier vrijgekomen.

Hoe ontstaat een hanenscheet

Hennen hebben één werkende eierstok waar duizenden eicellen zitten. De onrijpe zijn klein en zitten hoog en de rijpe (dooiers) zitten laag en komen één voor één (per dag) los en gaan zo verder de eileider in. In het verdere proces worden eiwitten, calcium etc toegevoegd wat samen een mooi ei vormt. Af en toe word er geen eidooier vrijgegeven maar word er dus wel eiwit en calcium ontwikkeld waardoor er een klein eitje zonder dooier kan ontstaan. Maar ook kan een hen na een lange periode van niet leggen, of wanneer ze jong zijn en voor het eerst leggen. Een hanenscheet leggen, dit is dan dus het eerste eitje. Er is een kleine dooier ontstaan en de hele cyclus begint, ook aan het eind van een leg periode kan er als laatste een kleine dooier losgelaten worden of wanneer de dooiers ‘op’ zijn. Kan er een klein ei gevormd worden in de eileider.

Hoe ziet een hanenscheet er uit

Een hanenscheet is een klein, vaak ronder eitje. Ze kunnen de grootte van een kleine knikker hebben maar ook van een pingpongbal. Ze zijn vaak ook wat donkerder dan de eieren die de hen normaal legt. Dit komt omdat er minder eierschaal dan normaal ontstaat maar er wel pigment is voor een volledig ei van normale grote. Het pigment stapelt zich dan op waardoor het kleine eitje een stuk donkerder kan zijn. Ook kunnen de kleine eitjes langer onderweg zijn in de eileider en daarom soms een dubbele dosis kleurstof krijgen.

Wat te doen met een hanenscheet

Je kunt ze uiteraard gewoon eten, of dit nu gekookt of gebakken in de pan is. Het zal een klein hapje zijn omdat ze niet zo groot zijn 😉 Maar wat ik er vaak mee doe, is bewaren. Je kunt ze uitblazen maar omdat ze zo klein zijn droogt de inhoud vaak vanzelf uit. Je kunt ze zo bewaren zonder dat ze gaan rotten. Ik leg ze ter decoratie in mijn winkel!

Stuur gerust een appje! :)