Wil je starten met het uitbroeden van eieren, of heb je een broedmachine waar je niet tevreden over bent? Dan lees je in deze blog meer over de verschillende broedmachines en welke wel en niet geschikt zijn.
Verschillende merken
Er zijn onwijs veel verschillende broedmachines op de markt, ik noem een paar merken op. Misschien ken of heb je een van deze machine’s al of op het oog. De meest bekende merken zijn Brinsea, MS en Rcom. Dit zijn ook gelijk 3 goede merken. Maar daarnaast zijn er ook veel andere merken zoals: HHD, Borotto, WonEGG, Puisor, EggTech, Hemel, Novital en een ruim aanbod aan broedmachines zonder merk, vaak ‘Chinese’ machines.
Veelvoorkomende problemen
Vaak lopen mensen bij een groot deel van bovengenoemde merken tegen verschillende problemen aan. Dit omdat de machines meestal zo goedkoop mogelijk gemaakt zijn, om ze ook zo goedkoop mogelijk te kunnen aanbieden. Maar helaas, goedkoop = duurkoop. Deze machines zijn vaak niet goed ontworpen wat voor de volgende problemen kan zorgen.
De luchtvochtigheid blijf in de machine vaak niet stabiel, deze is of veel te laag of juist veel te hoog. Hierdoor zie je vaak veel condens in de machine en kan het ei of niet voldoende vocht afvoeren of juist te veel. Dit zorgt voor zowel te grote of te kleine luchtkamers, hierdoor kunnen de kuikens niet of niet goed uit het ei komen. Of ze komen uit het ei met een niet opgenomen dooier. Ook kan dit laatste in combinatie gaan met een te lage broedtemperatuur. De meest optimale luchtvochtigheid is in de eerste 18 broeddagen 40/45% en hierna 60/65%.
Ook is een stabiele temperatuur van groot belang. Vooral een te hoge temperatuur heeft nadelige gevolgen voor de eieren en kuikens. Waarbij een korte lagere temperatuur minder schadelijk is. Een hen gaat ook wel eens kort van het nest, broedeieren mogen dus dagelijks prima een half uur tot uur iets afkoelen. De schaal koelt af maar de inhoud niet. Een optimale temperatuur is 37,7 deze dient dan ook zo stabiel mogelijk te blijven. De temperatuur mag niet meer dan 0,5 graden schommelen, komt het hier wel boven of onder dan heeft dit de volgende gevolgen voor de kuikens. Afgestorven kiem (dikke rode lijn in het ei), afsterven in week 2, dode kuikens voor dag 19, sterfte na aanpikken of kuikens komen te vroeg of te laat uit. Vaak geven machines een temperatuur aan en lijkt het niet eens te wisselen, tot je een ‘mensen’ thermometer er in legt en je schrikt van de afwijkende temperatuur.
En de ventilatie is in combinatie met de luchtvochtigheid erg belangrijk, een machine moet nooit volledig dicht zijn. Er moet voldoende geventileerd worden om voldoende vocht en CO2 af te voeren. Broed je bijvoorbeeld Marans eieren uit, dan mag je best meer ventileren. Deze eieren hebben namelijk erg dikke schalen. Broedmachines van ‘goedkoop’ plastic hebben vaak niet voldoende ventilatiemogelijkheden waardoor ook dit de ontwikkeling van de embryo’s nadelig beïnvloed.
Zoals je leest komt het eigenlijk best wel precies wil je een goede uitkomst behalen. En natuurlijk zullen er enkele eieren uitkomen met de ‘goedkope’ / ‘slechtere’ machines. Maar hoe zonde is het dat de eieren halverwege afsterven of dat de kuikens volledig volgroeid zijn maar niet uit kunnen komen.
Professionele machines
Het grote verschil met professionele machines en goedkope (vaak Chinese) machines is dat wanneer er een probleem is of iets stuk/defect is, er geen vervangende materialen besteld kunnen worden. En het grootste voordeel van professionele machines is, dat deze ontwikkeld zijn om (hobby)fokkers goede broed resultaten te laten behalen. De goedkope machines zijn ontwikkeld om veel geld aan te verdienen en om ze zo goedkoop mogelijk te kunnen maken en daardoor ook goedkoop te kunnen aanbieden. Onderstaande merken zijn ontwikkeld door professionele bedrijven en dus geschikt om aan te schaffen:
Brinsea, MS en Rcom.
Goedkoop = duurkoop machines
Hoe teleurstellend is het wanneer je een broedmachien hebt gekocht, eieren inlegt en er niks of maar 1 of 2 kuikens uitkomen. Wanneer je kinderen hebt en je ze het hele proces bij wil brengen is het nog vervelender. Want hoe leg je het nu uit.. Om dit allemaal te voorkomen is stap 1 het aller belangrijkste, een goede broedmachine! Onderstaande merken raad ik af om aan te schaffen:
HHD, WonEGG, en alle merkloze machines.
Over het merk Puisor ben ik redelijk positief, wanneer je weet hoe je de luchtvochtigheid goed op pijl houd is dit een relatief goedkope machine om af en toe mee te broeden. Echter gaan ze best snel stuk en zijn ze niet geschikt om enorm veel mee te broeden, wat met de professionele machines wel kan.

Maar welke machine koop ik?
Elk goed merk heeft vaak meerdere soorten machines, van groot naar klein. De een draait automatisch en bij de ander moet je dit handmatig doen. Ook zit er verschil in het zelf of handmatig bevochtigen. Welke machine bij jou past is afhankelijk van je doel, hoeveel eieren wil je uitbroeden? Dus heb je een grote of een kleine machine nodig. Daarna kijk je of je de tijd hebt om minimaal 2x per dat zelf de eieren te draaien. Of heb je liever dat de machine zelf alles regelt. Op basis van die vragen kun je bepalen welke machine voor jou geschikt is. En je budget speelt uiteraard ook mee. Kies je een van de broedmachines van de professionele merken dan zit je altijd goed! Vraag mij gerust om advies.
Nieuw of tweedehands
Ook zit er natuurlijk een verschil in nieuw of tweedehands, vooral het prijsverschil is hierin vaak groot. Ben je nieuw in de broedwereld dan zou ik je adviseren een nieuwe machine aan te schaffen of bij een vertrouwd adres een tweedehands machine. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan en eventueel een defecte machine aanschaft. Maar een tweedehands machine kan zeker nog perfect werken, heb je twijfels en een op het oog? Stuur mij dan gerust een appje. Maar ook ik bied af en toe tweedehands Brinsea machines aan, vraag gerust naar de mogelijkheden. En daarnaast verkoop ik de Brinsea mini 2 eco nieuw en kan ik alle andere Brinsea en MS machines voor jou bestellen.

Brinsea mini 2 eco broedmachine
Brinsea mini 2 eco broedmachine
𓆇 Compacte en veilige broedmachine
𓆇 Van het professionele merk Brinsea
𓆇 Vocht kan van buiten gevuld worden
𓆇 De kuikens zien uitkomen
𓆇 Eieren handmatig keren
𓆇 Makkelijk in gebruik
𓆇 10 kippen eieren
Belangrijk naast een goede machine
Naast een goede broedmachine is het ook erg belangrijk dat je hem op de juiste plek hebt staan, dat je juiste broedeieren inlegt en er komt nog veel meer bij kijken. Zelfs de voeding van de kippen waarvan je de eieren inlegt heeft invloed op het broedproces en de uitkomst. De eventuele genetische afwijkingen van ouderdieren, de juiste eieren, niet te groot, niet beschadigd, niet te smerig, niet schoongemaakt etc. Ook bij de aankoop van broedeieren geldt helaas vaak goedkoop = duurkoop.
Tot slot
Wil je dus teleurstelling voorkomen zorg dan voor een professionele machine die je aanschaft bij een betrouwbaar adres. En koop kwalitatief goede broedeieren, lees je in over het gebruik van een broedmachine en dan kan het plezier beginnen!